Bästa ridskolor för barn

Många barn har ett intresse för hästar och ridning och vill gärna komma igång med den sporten. Det kan vara svårt och veta vilken ridskola som kan passa, men en god start är att kontakta lokala ridskolor och berätta om sitt barn och fråga vad de kan erbjuda. Nästa steg kan vara att prova på en lektion eller bara göra ett besök på själva ridskolan och få en känsla för hur de arbetar med barn. Generellt har de flesta ridskolor olika former i barngrupper. Många barngrupper börjar med mycket teori där de får lära sig hur man ska hantera en häst och bete sig i stallet.

När de börjar att ha lite grundläggande kunskap är det dags att få sitta upp på hästen. Från början kommer det handla mycket om att träna upp balansen och att till börja med behärska hästen i skritt. Föräldrar uppskattas ofta om de kan vara med och leda sina barn. Det dröjer ofta ett tag innan barnen får rida utan att någon håller i hästen, beroende på barnets ålder och utveckling. Det går också att tänka på att det finns ridskolor som helt har fokuserat på vissa hästraser. En sådan ras som kan vara en bra nybörjar häst är islandshästen. Rasen har ett lugnt psyke och är liten i storleken. På så sätt kan det kännas som en trygghet både för föräldrar och barn om ingen har någon hästvana sedan tidigare.

Vara medryttare på en häst

Har man som förälder stor hästvana sedan tidigare kanske man själv vill vara den som lär barnet hantera en häst på bästa sätt. Då kan man leta efter en häst att vara medryttare på. Det innebär att en privatperson äger en häst som man får möjlighet att rida på ibland. Några hästägare vill ha en liten summa varje månad och andra är bara glad om hästen kommer ut och blir rastad en gång extra under veckan. I Sverige finns många shetlandsponnyer som är små hästar till växten och som passar barn. Nackdelen är att de kan vara riktigt busig samtidigt som man då lär sig väldigt mycket och utvecklas snabbt som ryttare.

När barnet är lite äldre och mer van kan det vara en mycket trevlig aktivitet att tillsammans komma ut i skogen på en varsin häst. Uppmana barnet till att våga och lär ut hur man ska sitta och hantera hästen redan från start, på så sätt blir det mycket roligare och rida. Även om man som barn får möjlighet att vara medryttare kan det vara kul och få rida lektion för någon annan. Kanske det går att ordna så man får åka iväg med hästen och rida för en duktig instruktör som kan upptäcka saker som man själv kanske missar. Då kan man också ta hjälp att fokusera på specifika områden som exempelvis dressyr eller hoppning utifrån vad man själv är intresserad av. Kom alltid ihåg att prata med barnet och föra en dialog om hur de vill ha det och vad de tycker egentligen.