Kylskåpsleken

Om du har småbarn har ni förmodligen redan enuppsättning magnetbokstäver hemma, sådana där som man fäster på kylskåpet. Tillen början har barnen lekt med dem och kanske har de också, med din hjälp, någongång satt dem i ordning från A till Ö.

Så härgör du

Ta en liten magnet och knyt fast en bit snöreomkring den. Knyt den andra änden av snöret runt en penna. Nu har du ettmetspö. Lägg utmagnetbokstäverna på golvet och låt själva magneterna vara vändauppåt. Sprid ut dem så att de inte tar i varandra. Om ni inte har någramagnetbokstäver hemma kan du ta kartotekskort eller tjockt papper och klippa utbitar i form av fiskar. Skriv en bokstav på varje fisk och sprid ut dem pågolvet eller i en låda. Ta gärna med sådana bokstäver som nybörjare oftaspegelvänder när de skriver, till exempel B, D, P, G och S. Sätt ett gem påvarje fisk. Låt ditt barn ställa sig vid bokstäverna med metspöt och se vilkenbokstav han lyckas fånga. Leken vinner på att du visar positivt intresse förvarje bokstav han drar upp. Lägg ut dem med ovansidan upp sa att han kan visadig sin fångst. Tänk påatt det inte är något test. Du behöver inte ställa frågan ”ochvilken bokstav är det här” utan det är viktigare att du är intresserad av varjeinfångad bokstav. ”Vad spännande, vad fick du nu”. Du fick ett ”N”. Om du villkan du göra en liten paus innan du säger bokstavens namn, så att ditt barn harchansen att visa dig vilka bokstäver han faktiskt kan. OM du har fleradeltagare kan du göra ett metspö till var och en och låta alla fiska samtidigt.

Varieraleken så här

Du kan också variera. Vissa uppsättningarmagnetbokstäver innehåller fler än en av varje bokstav. Det här innebär ettperfekt tillfälle att föra in jämförelser och räkning i sammanhanget. Lägg utnågra bokstäver framför deltagaren och be honom att titta bort eller blundamedan du tar undan en av dem. När deltagaren får titta på bokstäverna igen,fråga då om han kan säga vilken av dem som fattas. Ett superkul sätt att göraövningen mer inkluderande för barnet och på så sätt göra den roligare för allasom deltar. Det här är verkligen någonting du bör testa på redan idag.

Lekenger er det här

Leken hjälper ditt barn att börja bekanta sigoch bli kompis med bokstäver och siffror. DU kan utveckla leken ytterligaregenom att göra kopplingar mellan bokstäverna i leken och sådant som förekommeri vardagen.