Lär ditt barn att spela instrument

Vem minns inte de plågsamma blockflöjts lektionerna i skolan. Man satt på rad eller i en cirkel och tränade på samma sånger om och om igen.

En del elever gick därefter vidare med att fortsätta med blockflöjt, andra till att börja med trumpet, gitarr eller exempelvis tvärflöjt och andra slutade helt med att spela något slags instrument. Men många studier har visat på de många positiva effekterna av att spela något instrument och ju tidigare man startar är desto bättre. Faktum är att de barn som spelar ett eller flera olika instrument gör bättre ifrån sig i skolämnena matematik, i språk och har också ett högre allmänt iq än de barn som inte spelar något instrument alls. Studier har visat att jämfört med fysisk rörelse så ger olika musiklektioner från tidig ålder så mycket som dubbelt så stor effekt på kognitiva förmågorna hos barn jämfört med vad diverse sportaktiviteter har. Andra viktiga faktorer med att spela instrument är att om barnet spelar i grupp, exempelvis i en orkester så lär man sig såklart om sammanhållning och om den sociala miljön, bra rutiner för exempelvis övning, träning och studier. Tyvärr har kritik riktats mot många skolor i Sverige idag då musiklektionerna har varit alltför undermåliga och det har varit svårt att erbjuda alla elever musiklektioner då det i många fall saknats instrument, tid och lokaler. Men om man vill starta hemma med olika instrument och skapa ett intresse innan skolan? Hur gör man då? Vart börjar man ? och när ska man börja introducera instrument?

Introducera instrument för ditt barn

De riktigt små barnen älskar musik i alla olika former och är man föräldraledig så finns det oftast en uppsjö av olika babymusik klasser. De lite större barnen sjunger gärna med, dansar, klappar händerna och använder gärna diverse instrument såsom maracas, trummor och kastanjetter. Hemma kan man också låta musik ingå under hela dagen genom att kanske trumma på kastruller och på bunkar i köket. Besök konserter och lyssna på musik och något barnen ofta uppskattar är att skapa rytmiska melodier tillsammans, detta skapar en nyfikenhet och en samhörighet.

För att inspirera ditt barn finns det några saker att tänka på, bland annat så är det viktigt att aldrig tvinga ditt barn till att börja spela en viss typ av instrument, eller något instrument överhuvudtaget. Låt barnet upptäcka och prova på många olika instrument innan de eventuellt bestämmer sig för att börja spela. När det väl har hittat något instrument den tycker om så uppmuntra i överflöd, det gör att barnet växer och får bättre självförtroende.

Det hänger på att ha kul

Skapa lärandesituationer anpassade för ditt barns ålder, kan den till exempel sitta ner och koncentrera sig? Siktar man så långt som att bli en professionell musiker så har dem oftast startat att spela instrument i 5-7 årsåldern, men långtifrån alla fortsätter vidare från den åldern.Det allra viktigaste dock är såklart att ha kul tillsammans.