Mest instruktiva barnlek

Lek med barn kan vara både roligt och lärorikt. Det finns enkla sätt där man kan smyga in olika typer av kunskap för att också ge barnet möjlighet till att lära nya saker och utveckla sig själv. På ett smidigt sätt kan man som vuxen smyga in utveckling i leken och barnen kommer per automatik att lära sig nya saker.

Är barnen i den åldern att de ska till och lära sig läsa är exempelvis ett memory med bokstäver en bra start. För varje gång barnet hittar två likadana symboler går det att ställa frågan vilken bokstav det är. Beröm barnet mycket varje gång det blir rätt så att de växer med uppgiften.

Vill man ta med barnen ut och leka går det att skapa någon egen form av finn fem fel i naturen. Markera ut en ruta med band eller liknande och göm fem saker som inte hör hemma i naturen här. Det kan vara exempelvis en plastpåse. När barnen listar ut de saker som inte passar i naturen kan man prata om varför de ej hör hemma där och vad man istället ska göra med sakerna. Många barn vet att man inte ska lämna plast i naturen utan det ska källsorteras vilket kan vara nästa utflyktsmål att tillsammans besöka.

En annan lek som brukar uppskattas är då barnen får använda sin känsel. Sätt en ögonbindel på barnen och låt de få känna med sina händer i olika grytor och kastruller. Det kan vara kokt spagetti, stenar eller vad som helst. Kopplat till dessa föremål kan barnen sedan få berätta om hur de tror att de kommer till eller vad man kan använda föremålet till. Samma variant av lek går att göra som en smak lek där barnet får smaka och gissa vad det är. När man inte ser med ögonen kan det vara riktigt svårt att lyckas gissa rätt.

Aktivera barnen utomhus

Allt fler barn är stillasittande framför skärmar varför det är viktigt att försöka uppmuntra till lek och aktivitet utomhus. Ställ frågan direkt till barnen om det är något som de gärna vill hitta på och göra. Om de har någon idé är det alltid bra att uppmuntra och hjälpa till att genomföra den. Det kan handla om att bygga en snöfigur som man sedan får måla med vattenfärger. Är det kallt kommer figuren att hålla sig i många veckor framåt och det går att dela upp målningen under flera dagar.

Vill barnen åka längdskidor eller skridskor kan man som vuxen erbjuda sig att åka till en ishockeyrink eller skidspår där barnen kan utöva sporten under bra omständigheter. Det kan nämligen vara roligare att åka skidor i riktiga spår istället för att själv behöva göra spår och åka på en åker.

Om barnen är totalt ointresserade eller inte har någon idé alls kan man erbjuda sig att tillsammans försöka komma på något roligt. Det går att sätta sig och göra en sökning på internet för att hitta en aktivitet som kan passa hela familjen att utföra tillsammans.