Sällskapsspel och brädspel

Att spela sällskapsspel har varit populärt i alla tider och många är enkla och lättsamma att spela. Det är ett perfekt sätt att umgås, både med nya och gamla vänner och bekanta, eftersom det lättar upp stämningen och är otroligt roligt.

Från början när det spelades spel användes endast ett bräde och några spelpjäser. Några av de vanligaste och populäraste spelen är monopol, backgammon, vanlig kortlek, domino, mahjong, kalaha, fia med knuff och schack. Under romarriket på 400-talet spelades det många spel som påminde mycket om dagens backgammon så därför brukar det kallas världens äldsta spel. Det spelades även ett grekiskt-romerskt spel under samma tid som hette tabula och det finns även en dikt om detta bevarat om kejsaren Zeno, som förlorade i spelet på grund av ett olyckligt tärningsslag. Tabula går till så att det skall flyttas femton spelpjäser mot ett “bo” till motspelarens sida av brädet. Här används tre tärningar istället för två stycken som man har idag. I Grekland kallas backgammon fortfarande för tabula som det gjorde förr. Det har hittats bräden av olika material, så spelet spelades av både fattiga och rika i det gamla Grekland. På 1600-talet började ordet backgammon användas i England, och ordet härstammar från saxiska (baeck). Reglerna formades av en man som hette Edmund Hoyle och han var engelsman. På 1900-talet blev spelet riktigt populärt och det var tack vare Alex Obolensky som öppnade flera klubbar i New York där spelades och älskades av societeten.

Hung Ming i Kina

Under 1700-talet i Europa, närmare bestämt i Kina sägs en soldat vid namn Hung Ming ha skapat spelet domino för att soldaterna skulle hålla sig vakna under tiden de hade nattvakt. Det har hittats ett dominospel som är så gammalt som från år 1120. Många gårdfarihandlare gick omkring och sålde dominospel under kejsarens tid åren 1162 till 1189 och det var ett mycket populärt spel och från år 1120 har det allra tidigaste dominospelet daterats till. På 1700-talet blev det en riktig “fluga” i både England, Italien och Frankrike och i Frankrike började det tillverkas pussel av dominobrickor som skulle matcha ett visst mönster. De brickor som har samma nummer skall matchas och läggas invid varandra och den spelare som blir först har vunnit spelet. Själva ordet domino kommer ursprungligen från ordet dominus och betyder “husets mästare”. År 2005 är spelet fortfarande populärt, speciellt i Karibien och Sydamerika. Just detta år hölls det allra första världsmästerskapet.

Den allra första kortleken som ursprungligen kom från Kina fick sitt utseende år 1480. Motivet beskriver prinsessan Tongchang och hur hon spelar kort med sin makes släktingar. Korten liknar till att börja med dominobrickorna med skillnaden att de var böjliga för att de skulle kunna blandas. Vissa forskare tror därför att kortleken kan vara en vidareutveckling av domino. I Korea tror man att spelkorten från början kommer från en spå-kortlek. Kortleken kom till Europa på 1300-talet i en mängd olika varianter. Sviterna bestod av bägare, stavar, mynt och svärd. En annan variant bestod de av vindruvsklasar, nycklar, rosor och vapensköldar.