Vad kan vi lära oss av spel?

Undersökningar har visat att strategibaserade spel förbättrar hjärnans ”kognitiva flexibilitet”. De utförde också kognitiva flexibilitetsuppgifter med högre hastighet och noggrannhet. Dessa och andra studier bevisar samma sak, att spela videospel gör dig smartare på många olika sätt.

Låt dem spela

Även om många föräldrar försöker styra sina barns intresse bort från denna form av underhållning, har vetenskapen funnit att de blir smartare att spela videospel. Trots deras dåliga rykte för att det är slöseri med tid kan videospel av alla slag faktiskt hjälpa till att träna din hjärna på rätt fantastiska sätt. Att lista ut hur man dödar zombier eller löser pussel på en skärm kan faktiskt hjälpa att höja betygen i skolan.

Ett videospel kan vara ett fantastiskt lärande verktyg. Även om det låter märkligt så fann en studie att personer som spelade actionspel som ”Call of Duty” visade större kapacitet att lära sig än de som spelade icke-actionspel. När studiens deltagare testades igen ett år efter det första experimentet var de färdigheter de hade lärt sig fortfarande med dem. Forskning har visat att actionspelare utmärker sig positivt i många uppgifter. I en ny studie visar man att de blir bättre elever genom att spela snabba actionspel.

Vad actionspel ger

Actionspel kan också hjälpa dig att tänka snabbt och smart. Om du blir van vid att undvika hot på skärmen kan dina snabba tankegångar översättas till verkliga livet. En annan studie av fann att personer som spelade actionbaserade videospel tog beslut snabbare och med lika stor noggrannhet. Actionsspelare fattar mer korrekta beslut per tidsenhet. Studiens huvudman Bavelier gick till och med så långt att han sa: “Om du är en kirurg eller befinner dig mitt i ett slagfält, kan det göra skillnaden”. Om vi pratar om bilspel istället så kan de förbättra såväl minne som fokus. Alltså, att köra runt en virtuell bil i ett videospel kan göra dig smartare.

I en studie spelade vuxna mellan 60 och 85 år ett spel som heter NeuroRacer i 12 timmar under en månad. Enligt The New York Times visade de förbättringar i multitasking, kom ihåg mer information på kort tid och hade starkare uppmärksamhetsfärdigheter så långt som sex månader efter att ha spelat spelet. Faktum är att deras hjärnor visade mönster för människor i 2000-talet.

Test med äldre

Att spela pussel online kan förbättra både hjärnfunktionen och IQ vilket bara är positivt och speciellt för äldre människor. Samma studie visar att att spela videospel faktiskt orsakar förändringar i din hjärna, positiva sådana.

Forskare fick 23 vuxna spela Super Mario 64 på en Nintendo XXL-konsol under en period av 2 månader i 30 minuter om dagen medan en kontrollgrupp inte spelade videospel. ”Videospelsgruppen visade ökningar av grått ämne i höger hippocampus, höger prefrontal cortex och cerebellum, mätt med MRI,” fann studien. ”Dessa hjärnregioner är involverade i funktioner som rumslig navigering, minnesbildning, strategisk planering och fina motoriska färdigheter i händerna.”

Strategibaserade spel förbättrar hjärnans kognitiva flexibilitet, forskare i Storbritannien fann att videospel som är beroende av strategi, som ”Starcraft” och ”Civilization”, kan öka en persons hjärnflexibilitet vilket forskarna i rapporten beskrev som en hörnsten i mänsklig intelligens.

Våga prova spela

Deltagare som tilldelats spela ”Starcraft” snarare än ett livssimuleringsspel upplevde stora förbättringar i sin prestation på psykologiska tester. De slutförde också kognitiva flexibilitetsuppgifter med högre hastighet och noggrannhet. Alltså, det finns så många forskningar, oberoende av varandra, som visar på samma sak, att videospel gör oss smartare på många sätt.

För att kunna relatera till dessa forskningar så funderade jag lite på vad de spel jag brukar spela kan lära mig och andra, för helt klart finns det något i varje spel som vi kan lära oss av. Allt beror på karaktären av spelet så man kan bestämma spel efter det om man spelar för att lära sig saker.

Vad jag har lärt mig

Jag ska ta några exempel på sidor jag spelar och vad de lärt mig. Ett spel som utökar mitt ordförråd är Vocabulary Quiz, och jag spela det på engelska eftersom jag vill träna mer på det. När det kommer till Internet Sudoku så har det utan tvekan lärt mig att räkna snabbare och att dra slutsatser. En spelsida som genom sina många olika typer av spel har lärt mig att kalkylera risker och tänka logiskt är PokerStars Casino.

Det finns många fler exempel också, jag är svag för frågesport och har alltid minst en frågesport igång genom olika appar. Jag tycker att jag lär mig mycket både om historia och nutid, så jag blir smartare och mer uppdaterad genom spelen.

All den här nya informationen kommer jag att bära med mig när det kommer till mina egna barn, kanske spelande inte är så illa ändå. Jag antar att man bara måste hitta en balans i allting, även spelandet. Och givetvis hålla koll på vilken typ av spel de spelar.